روش های از بین بردن مورچه های نجار
مورچه های نجار جزو بزرگ ترین و دردسرسازترین مورچه ها روی زمین رده بندی می شوند.
مورچه های نجار یکی از مضرترین و شایعترین آفات خانگی هستند.
این حشرات درون چوب، تونل حفر می کنند به همین دلیل به نام مورچه های نجار یا درودگر شناخته می شوند. این مورچهها نسبت به سایر مورچه های خانگی اندازه بسیار بزرگتری دارند. اما اقدامات ساده ای وجود دارد که با انجام آن ها می توانید از ورود مورچه های نجار به خانه تان جلوگیری و تهاجم آن ها را دفع نمایید.
خصوصیات مورچه های نجار
همان طور که اشاره کردیم، مورچه های نجار در مقایسه با اندازه استاندارد و معمولی مورچه ها، بسیار بزرگتر هستند.
مشخصات ظاهری
مورچه های نجار می توانند تا طول ۲.۵ سانتیمتر رشد کنند.
این ویژگی سبب می شود، مورچه های نجار از مورچه های ریز موجود در آشپزخانه یا باغچه شما که در روزهای گرم و مرطوب تابستان دیده می شوند، به راحتی قابل تشخیص باشند. مورچه های نجار معمولاً سیاه رنگ هستند، ولی برخی از گونه های آن می توانند، به رنگ های قرمز یا زرد نیز دیده شوند. آرواره بزرگ مورچه های نجار کارگر، آن ها را از سایر انواع مورچهها به راحتی قابل تشخیص می کند.
مکان اختفای مورچههای درودگر
متأسفانه، این مورچه های بزرگ و مخرب، آفات محیط بیرون خانه نیستند.
این مورچه ها بیشتر در خانه دیده می شوند و به لانه سازی در خانه، علاقه بسیاری دارند. مورچه های نجار علاقه بسیاری به چوب دارند. این مورچهها معمولاً داخل مکان های زیر کلونی تشکیل می دهند.
- وسایل چوبی
- چوب های پوسیده و وسایل چوبی آسیب دیده
- شاخ و برگ های ریخته در حیاط خلوت
همانند موریانه ها، مورچه های نجار توسط تونل ها و شیارهایی که در چوب حفر می کنند، به داخل چوب ها دسترسی پیدا کرده و لانه سازی می کنند تا تخم ها و نوزادان خود را در آن مکان پرورش دهند. این اشتیاق برای کار با چوب در مورچه های نجار، به احتمال زیاد شما را در شناسایی آن ها در منطقه مورد نظر کمک خواهد کرد.
نشانه های مهم وجود مورچه های نجار در خانه:
- تراشه های چوب
- مورچههای نجار مرده کنار وسایل چوبی
تغذیه مورچه های نجار
نوع چوب برای مورچه های نجار هیچ اهمیتی ندارد.
آن ها از این چوب ها تغذیه نمی کنند و قصد تولید اثر هنری روی چوب ندارند؛ مورچه های نجار، این چوب ها را خرد کرده و داخل آن ها زندگی می کنند. رژیم غذایی آن ها در واقع تفاوت زیادی با رژیم غذای ما انسان ها ندارد، فقط اندازه غذای آن ها بنا به جثه کوچکشان، بسیار کمتر است.
در اکثر مواقع، حشرات گوناگون، در انواع و اندازه های مختلف، اولویت غذایی حشرات دیگر را تشکیل می دهند و زنده یا مرده بودن آن ها، برای حشراتی که می خواهند آن ها را بخورند، اهمیت چندانی ندارد. برای مثال، مورچه های نجار وقتی حشره ای مرده می یابند، به صورت گروهی به آن حمله کرده و آب موجود در جسد را می مکند؛ تا آن را برای تغذیه و ذخیره کردن به لانه هایشان حمل کنند.
رابطه مورچههای نجار و شته ها
مورچه های نجار نیز مانند دیگر گونه های مورچه، به شیره عسل مانندی که توسط شته ها تولید می شود، علاقه زیادی دارند؛ ولی این شیره از نظر پروتئین و چربی به اندازه مواد غذایی که ما انسان ها در اختیار مورچهها قرار می دهیم، غنی نیست. بنابراین، تصور نکنید با پرورش دادن گیاهانی که شته از آن ها تغذیه می کند در باغ یا حیاط خود، می توانید از شر مورچه های نجار خلاص شوید یا از بازگشت مورچه به خانه خود جلوگیری کنید.
نحوه خلاص شدن از شر مورچه های نجار
تا این مرحله، شما متوجه شدید که مورچه های نجار چگونه حشراتی هستند و شما با چه نوع مشکلی رو به رو هستید و برای حل این مشکل، باید به دنبال چه چیزی بگردید.
در ادامه به چگونگی خلاص شدن از شر این مورچهها می پردازیم.
<<>> یک آشپزخانه تمیز، برابر است با یک خانه بدون مورچه <<>>
۱. خانه را تمیز و مرتب کنید
همه انواع مورچه ها، مکان های نامرتب و کثیف را دوست دارند.
این مکان ها برای یافتن غذا، استتار و تشکیل لانه، مناسب هستند. عموماً، آشپزخانه ها، مکان هایی هستند که مورچه ها در آن بیشترین میزان فعالیت را دارند. پس برای خلاصی از شر مورچه های آشپزخانه آن جا را تمیز و مرتب نمایید.
منظور از تمیز کردن، یک پاکسازی اساسی است. تمام سطوح را از بالا به پایین تمیز کنید. مطمئن شوید که هیچ خرده یا ذره ای از مواد غذایی، پشت اجاق گاز و یخچال و یا روی چیز های دیگر، باقی نمانده باشد. سپس کل کف آشپزخانه را با دستمال خیس تمیز نمایید. اما هر چقدر هم تمیز کاری کنید تا زمانی که درز و شکاف هایی به روی دیوار ها وجود دارد، از شر مورچه ها خلاص نخواهید شد. زیرا مورچه ها می توانند از درزهای بسیار بسیار کوچک هم وارد خانه شوند.
پاکسازی منظم و مداوم، کلید و رمز این مرحله است.
هرچه نحوه پاک نگه داشتن خانه بهتر باشد، در دراز مدت تلاش برای نابودی مورچه ها کمتر خواهد شد.
۲. جمع آوری زباله ها
جمع آوری زباله ها، پس مانده ها و ذرات باقی مانده که جذابیت زیادی برای همه نوع آفات به ویژه مورچه ها دارند، اهمیت بسیاری دارد.
سر ریز شدن سطل زباله و ریختن زباله ها در اطراف سطل، می تواند سبب جذب مورچه ها و تمامی آفات مزاحم شود. پس همیشه هنگام ریختن زباله ها در سطل، دقت کنید تا بیرون نریزند. از انباشته شدن زباله ها و نگهداری آن ها برای مدت طولانی در خانه پرهیز کنید.
هر چه سریع تر زباله ها را از خانه دور کنید، همان قدر کم تر گرفتار مشکل آفات خواهید شد.
یک راه حل دیگر این است که تا حد ممکن از زباله ها فاصله بگیرید.
زیرا هرچه فاصله شما با زباله ها و محل نگهداری آن ها کمتر باشد، نیاز به راه حل های پیچیده تری برای دفع آفات، خواهید داشت. استفاده از سطل های زباله درب دار با بدنه نسبتاً ضخیم نیز می تواند از تجمع و ورود انواع آفات جلوگیری کند.
۳. درزگیری کنید
درزگیری یک روش آزمایش شده و یک دفاع اساسی در برابر تهاجم مورچه های نجار به خانه است. تمام قسمت های خانه را برای یافتن کوچکترین سوراخ و شکاف یا فضای ناخواسته ای که ممکن است دروازه ورود مورچه های نجار به خانه تان باشد بررسی و تمامی آن ها را درزگیری نمایید.
اگرچه به طور کلی مورچه های نجار بزرگتر از سایر گونه ها هستند، باز هم باید تمام درزها را هرچند کوچک به نظر برسند، درزگیری نمایید. بسیاری از درزگیرهایی که برای حمام و دستشویی استفاده می شوند، بسیار خوب عمل می کنند؛ حتی می توانید به راحتی از ماده هایی نظیر فوم، برای درزگیری فضاهای بزرگتر استفاده کنید. درزگیری را در تمام قست های زیر انجام دهید:
- پنجره ها
- درب ها
- حمام
- سرویس بهداشتی
- اطراف سینک
- محل ورود کابل ها به خانه
- اطراف لوله کشی ها
برخی، اعتقاد دارند استفاده از گچ، برای درزگیری بهتر است ولی این موضوع اثبات نشده و غیر علمی است.
استفاده از وازلین برای درزگیری
این ماده نه به عنوان یک روش دور کننده دائمی و با اثر طولانی، ولی بسیار راحت و سریع عمل می کند. این روش می تواند باعث ایجاد کثیفی و آلودگی در خانه شود.
۴. استفاده از تله مورچه
اگر با مورچه نجار در داخل خانه تان سر و کار دارید، می توانید کاری کنید که مانع ورود سایر مورچه های نجار به خانه شوید. برای این کار، پس از اینکه درزگیری کرده و خانه را کاملاً تمیز کردید، می توانید شروع به تله گذاری در خانه نمایید. تله مخصوص مورچه، در انواع قیمت، شکل و سایزهای مختلف عرضه می شود.
این تله ها معمولاً از یک نوار کارت شکل تشکیل شده اند که با یک ماده چسبناک پوشیده شده است؛ یا مورچه را گیر می اندازد یا دارای سمی است که در اثر تماس، باعث مرگ مورچه می شود.
تله ها را در محل های مناسبی که در آن فعالیت مورچه ها بالاست قرار دهید.
البته شما می توانید تله مورچه مخصوص خود را با استفاده از موادی مقداری که در کشتن مورچه ها بسیار موثرند، بسازید. موادی از قبیل:
- خاک دیاتومه
- اسید بوریک
- جوش شیرین
یا اینکه مقداری از یک ماده چسبناک و شیرین مثل شربت یا آبی که شکر در آن حل شده است یا حتی چربی را روی یک نوار یا کارت بریزید و از آن به عنوان تله استفاده نمایید.
۵. آن ها را با طعمه گول بزنید
طعمه مورچه ها را گول می زند و به خوردن سم ترغیب می نماید.
معمولاً از هر چیز خوشمزه ای که در یک محتوای مایع قرار دارد، می توانید به عنوان طعمه مورچه استفاده کرد. در نهایت مورچه ها با خوردن طعمه مسموم می میرند. اما هدف اصلی، این است که مورچه ها این ماده را با خود به کلونی ببرند و بقیه مورچه ها را نیز آلوده کنند.
۶. بیرون کردن مورچه ها با استفاده از آفت کش ها
طبیعتاً قدم بعدی و بسیار مؤثر، استفاده از آفت کش قوی انت کیلر برای ریشه کنی مورچه ها، از جمله مورچه نجار است. معمولاً این روش برای از بین بردن تپه مورچه هایی که در باغچه وجود دارد و یا کلونی های پنهان مورچه در خانه ها، مناسب است. این سموم قوی به دو روش عمل می کنند.
- کشندگی
- بازدارندگی
روش های بازدارنده:
در روش بازدارندگی، فقط کافی است سم را با فاصله هرچه بیشتر دور تا دور محیط خانه اسپری نمایید؛ البته با رعایت نکات ایمنی. این روش مورچه های نجار را از خانه شما دور خواهد کرد.
خاطر داشته باشید اگر باران ببارد اثر آن از بین خواهد رفت.
روش های کشنده:
سموم مایع
در روش کشتن مورچه ها، آفت کش ها معمولاً زمانی بسیار مؤثر خواهند بود که مستقیماً به مورچه ها اسپری شوند. بسته به نوع سمی که به کار می برید، باید سم را به طریقی داخل لانه مورچه ها وارد کنید. برخی از سموم مایع قابلیت ترکیب شدن با آب جوش را دارند تا هنگام ریختن در محل اصلی لانه مورچه ها تأثیر بیشتری داشته باشند. اسپری های حشره کش، تنها روی مورچه های خارج از لانه مؤثرند و نمی توانند ساختار لانه آن ها را تخریب نماید.
سموم پودری یا جامد
در مورد حشره کش های گرانوله یا جامد، بهترین تاکتیک، این است که به سادگی آن را روی قسمت باز لانه، یا هر محل دیگری که مسیر مورچه ها است یا احتمال می دهید مورچه ها در آن جا باشند، بپاشید.
۷. می توانید آن ها را با بیل زدن از بین ببرید!
اگر در بیرون خانه یا در باغ یا باغچه هستید می توانید زمین را به کمک بیل حفر کرده و لانه مورچه ها را از بین ببرید. آنقدر حفر کنید تا به جایی برسید که دیگر مورچه ای وجود نداشته باشد. این کار چندان سخت نیست، فقط جایی پیدا کنید که این توده های خاک را در آنجا بریزید.
۸. محلول خانگی ضد مورچه را تهیه کنید
برای کاهش هزینه ها می توانید محلول مورچه کش خانگی خود را بسازید.
برخی از مؤثرترین مواد و روغن های طبیعی که برای مبارزه با مورچه های نجار ضروری هستند عبارتند از:
- نعناع فلفلی
- روغن درخت چای
- روغن مرکبات نظیر روغن پرتقال
- سرکه معمولی
- سرکه سیب
- اسانس میخک
- اسانس اسطوخودوس
این مواد را با آب مخلوط کرده و ترکیب حاصله را به محل های حضور مورچهها اسپری نمایید.
نکته:
بیشتر این مواد طبیعی فقط در صورتی که مستقیماً با مورچهها برخورد کنند، می توانند آن ها را بکشند؛ در غیر این صورت تنها به عنوان دور کننده هایی بسیار قوی، عمل خواهند کرد.